web analytics
Jul 112011
 

Logo iTunes FestivalHet is is inmiddels al weer juli en dat betekent dat Apple het jaarlijkse terugkerende iTunes Festival alweer georganiseerd heeft. Dit keer voor de vijfde keer, dus worden er, zoals in iTunes op de pagina van het festival te lezen valt, briljante live optredens verzorgt om dit te vieren. Voor mij is het eigenlijk dit jaar de eerste keer dat ik het actief volg. Ik wist de afgelopen jaren wel van het bestaan af, maar toen had ik er niet veel aandacht aan besteed. Jammer natuurlijk want over het algemeen zijn het vaak bekende bands die door Apple zijn uitgenodigd om te mogen spelen. Gelukkig zag ik dit jaar toevallig de app in de Appstore van iTunes uitgelicht staan, anders zou ik het dit jaar vergeten zijn.

Op de in totaal 31 nachten, zullen er van de in totaal 62 artiesten namelijk in The Roundhouse te Londen optreden (het nummer voor de artiest is het dagnummer):

  1.  Paul Simon;
  2. Seasick Steve + Somke Fairies; (Beide zijn niet meer beschikbaar!, 03-08-2011)
  3. Manic Street Preachers +  Dry the River + Ramona, Studio Sessions: Ukulele for Dummies;
  4. Linkin Park + Neon Trees;
  5. Beady Eye + Steve Cradock, Studio Sessions: Gwyneth Paltrow;
  6. Artic Monkeys + Miles Kane;
  7. ADELE + Michael Kiwanuka; (ADELE  was even niet beschikbaar, maar nu wel weer, 02-08-2011)
  8. Bruno Mars + Ed Sheeran; Van Bruno Mars was geen streaming beschikbaar en is  dus ook geen opname beschikbaar!
  9. My Chemical Romance + Evaline;
  10. Glasvegas + Cat’s Eyes, Studio Sessions: Beatsteaks; (Glasvegas is niet meer beschikbaar, 03-08-2011)
  11. Foo Fighters + Jimmy Eat World; (Foo Fighters is te zien vanaf 15 juli, zie reacties!)
  12. The Script + Loick Essien;
  13. White Lies + The Naked and Famous + Alice Gold;
  14. Friendly Fires + SBTRKT;
  15. To Be Announced Hard-Fi, Studio Sessions: David Nicholls;
  16. The Wombasts + All The Young + MEDI;
  17. Raphael Saadiq + Bluey Robinson, Studio Sessions: Selah Sue + MEDI;
  18. Rumer + Caitlin Rost, Studio Sessions: Mark Radcliffe;
  19. Katy B + Jamie Woon;
  20. The Wanted + Dionne Bromfield;
  21. Swedish House Maffia + Alex Metric;
  22. Coldplay + The Pierces;
  23. Mogwai + Errors;
  24. Noah & The Whale + Fixers;
  25. Lang Lang + 2CELLOS;
  26. Magnetic Man + Alex Clare;
  27. Example + Wretch 32 + Yasmin;
  28. Chase & Status + Nero;
  29. Kasabian + PENGu!NS;
  30. James Morrison + Benjamin Francis Leftwich;
  31. Moby + Silver Apples;

Omdat het vandaag al de 11de is, heb ik de nummers 1 t/m 10 cursief gemaakt en voorzien van een link naar de opname van het optreden. Bij de meeste artiesten, uitgezonderd de studio sessies wordt het optreden namelijk opgenomen zodat het later terug gekeken kan worden. Heel handig dus als je op de dag van het live optreden niet kunt kijken.
Een mooier overzicht van het programma inclusief de links naar de opnames van de optredens van wat hierboven staat, is overigens op de site van het festival te vinden onder ‘Line-up’.

Main Space en studio Sessions:

Je hebt hierboven of op de site van het festival vast gezien dat er ook studio sessions zijn. Een korte uitleg is te vinden op de site van het festival onder ‘Venue’ en hieronder.

Main Space:

Hier vinden de optreden van de genoemde artiesten plaats. Deze worden opgenomen en zijn terug te zien in iTunes.

Studio Sessions:

Internationale en opkomende artiesten en auteurs van boeken vinden hier plaats in de late namiddag in een studio ruimte in The Roundhouse.

Live kijken of terugkijken:

Live kijken:

Dit kan op twee manieren: via iTunes zelf op de pagina van het festival. Dit spreekt voor zich. Via de app: via ‘Live . Ook dit spreekt voor zich. Wel kun je dan indien je een Apple TV hebt, hier naar toe streamen door middel van AirPlay om het ook op de tv te kunnen zien. Persoonlijk zal ik voor de tweede manier kiezen, dit omdat ik zelf nogal wat haperingen op mijn beide Windows computers ondervond tijdens het kijken naar het optreden van Adele van afgelopen donderdag. Het kan natuurlijk ook de maximale snelheid van mijn internetverbinding liggen. Of het op een Mac beter gaat, kan ik niet zeggen. Tijdens het schrijven, heb ik het optreden van Jimmy Eat World even aangezet en dit verliep nu met soms hele lichte haperingen.

Terugkijken:

Ik noemde het net al even: als je op de dag van het live optreden niet aanwezig kunt zijn, dan kun je (indien beschikbaar!) naar de opname ervan kijken. Terugkijken kan op twee manieren. Allereerst via de site / iTunes zelf en via de app voor de iPhone/iPod Touch/iPad (waarover zo meer).

Via de site: klik bij het optreden wat je wilt zien op de ‘Play Video’ link en iTunes opent vervolgens. Daar zul je dan nog alsnog wel naar de juiste artiest moeten zoeken en het optreden starten. Je komt namelijk gewoon op de iTunes Live pagina in in iTunes uit, ongeacht welke ‘Play Video’ link je gebruikt hebt. Zie ook hieronder.

Via iTunes: zoek naar de artiest en start het optreden wat je wilt zien. Optredens waar een opname van beschikbaar is, hebben een video met een logo van het festival en een tekst ‘Bekijk de show’.

Via de app: ga naar ‘Gigs’, ‘Win Tickets’ en klik bij de betreffende dag op ‘Watch Gig’. Indien er van meerdere artiesten een opname van het optreden beschikbaar is, dan ga je naar het totaal overzicht van beschikbare opname. Hier kom je ook door naar ‘Live’, ‘Watch Previous Gigs’ te gaan. Indien er van maar één artiest een opname is, dan speelt deze meteen af.

De app:

In de app die Apple voor de iPhone, iPod Touch en de iPad uitgebracht heeft, kun je hoofdzakelijk: live naar de optredens kijken, de opnames van optredens (indien beschikbaar!) terugkijken, tickets winnen, nieuws lezen en foto’s van de voorgaande edities bekijken. Meer informatie is te vinden in de App Store in iTunes.

Alles op een rijtje:

Update: 12 juli 2011: sinds vandaag blijkt Apple het optreden van Paul Simon beschikbaar gesteld te hebben. Op zoek naar het antwoord op de reactie van Chloë, kwam ik hier bij toeval achter. Erg leuk wat mij betreft! :). Een link heb ik hierboven toegevoegd.

Update: 3 augustus 2011: de links naar alle optredens zijn nu toegevoegd. Kijken kan nog tot 8 augustus a.s. zoals in de iTunes Store op de festivalpagina te lezen is.

Bron afbeelding: de site van het festival.

  3 Responses to “iTunes Festival 2011”

  1. Kan ik ook Foo Fighters terug kijken? Aangezien bij de App er nog steeds entry closed staat.

    Groetjes,
    Chloe

    • Het klopt dat er in de app nog entry closed staat. Zowel via de app als via iTunes kun je zo te zien op dit moment nog niet de Foo Fighters terugkijken. Hetzelfde geldt voor Jimmy Eat World. Mogelijk kan dit later nog wel. Het optreden van Paul Simon is namelijk pas vandaag vrijgegeven i.t.t. de optredens van de andere artiesten die wel meteen beschikbaar waren. Zie de update in het artikel.

      Aanvulling 13 juli 2011: Jimmy Eat World blijkt sinds vandaag terug te kijken. Foo Fighters nog niet.
      Aanvulling 15 juli 2011: Foo Figthers is nu wel terug te zien. Zie ook deze tweet: https://twitter.com/#!/foofighters/status/91681547165515777

  2. Ey Bram,

    Ik volg het dit jaar ook pas actief voor het eerst. Echt stom dat ik het nooit eerder heb gevolgd. Er waren vorige jaren echt goede artiesten zoals o.a. Florence + The Machine en La Roux.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht

(verplicht)