web analytics
Feb 262012
 
Afgelopen donderdag kwam ik onderstaande tweet in mijn timeline tegen waarbij ik natuurlijk uit nieuwsgieringheid op de link klikte.

 

 

Die link leidde naar deze video op YouTube toe:

 

Het bleek (wat uit de tweet eigenlijk ook al bleek) te gaan om een mock-up  video te gaan over hoe de gezondheidszorg er in de nabije toekomst uit zou zien. En aangezien de video, zoals uit de beschrijving op YouTube blijkt uit 2007 komt, (vijf jaar geleden dus) is het wel grappig om te zien dat de tablets en smart devices (smartphones) die wij nu in 2012 al heel normaal vinden in deze mock-up video te zien zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan de iPhone die in 2007 uitkwam en de iPad in 2010. Dus dat is al voor een deel uitgekomen.

De interactieve schermen waren er ook al erg vroeg. De Microsoft Surface kwam bijvoorbeeld in 2008 op de markt en dat een interactieve tafel of scherm in deze video in de (nog verre) toekomst heel normaal zou zijn, was toen al goed voorspeld. Je ziet ze alleen nog niet erg veel in de praktijk voor komen (ik tenminste niet). Dat blijkt ook wel aan de hand van deze pagina op de Surface website van Microsoft. Slechts een handjevol bedrijven, voornamelijk gevestigd in de VS hebben er één in gebruik. Dus dat is dan ook wel logisch.

Toekomstmuziek

Maar dat alles zo gaat als in de video te zien is, is nog verre toekomstmuziek. Zelf was ik na het bekijken van de video er aardig onder de indruk van wat straks misschien allemaal mogelijk zou zijn, althans volgens Microsoft dan. Vooral toen bleek dat er nog meer nog veel meer video’s door Microsoft en het bedrijf Corning (waarover zometeen meer) gemaakt waren, toen ik ter voorbereiding van deze blogpost gistermiddag al weer eventjes op zoek ging naar het materiaal. Zo heeft Microsoft naast een video over de gezondheidszorg ook video’s over de toekomst van de winkels, het bankwezen, het productieproces en de productiviteit gemaakt. En van al deze video’s is er een een samenvattende montage gemaakt. Al deze video’s staan met het jaartal hieronder.

Retail (2004)

Dit is natuurlijk een hele mooie toekomstvoorspelling voor iemand die momenteel in de supermarkt werkt al ik :). Nu is het namelijk nog niet mogelijk dat een klant kan zien dat het door hem gezochte product, de winkelvloer op wordt gereden en nagevuld wordt, als deze zich op een andere plek in de winkel bevindt.

Banking (2005)

Manufacturing (2006)

Productivity (2009)

Vooral het onderwijs ziet er veel belovend uit. Zo zou een uitbreiding van de stappen die Apple met het Education Event  afgelopen januari  gezet heeft er straks uit kunnen zien bijvoorbeeld.

Future Vision Montage

Naast alle bovenstaande video’s, die in de jaren 2004- 2009 gemaakt zijn, is er van de productiviteit video afgelopen jaar (2011) een nieuwere versie gemaakt. Die staat hieronder.

Productivity (2011)

http://www.youtube.com/watch?v=a6cNdhOKwi

Aan het eind van deze video stond een link genoemd, wat niet het geval was bij de andere video’s, naar www.office.com/vision. Uiteraard heb ik daar even een kijkje genomen en het bleek dat daar niet veel meer informatie over de video’s te vinden is. In de drie secties op de site ‘Future Vision’, ‘Watch Video’ en ‘Explore’ is namelijk achtereenvolgens een korte inleiding te vinden, net genoemde productiviteit (2011) video te bekijken en tot slot iets meer over de personen in deze video te lezen.

Ook is er nog een video die de wereld in 2019 laat zien:

Microsoft Office Labs vision 2019

 

Corning
Omdat ik nogal teleurgesteld was over de geringe hoeveelheid informatie die Microsoft op de net genoemde Future Vision website heeft gezet, ben ik natuurlijk even wezen googelen naar meer informatie. Gelukkig bleken er wat relevante resultaten naar voren te komen. Het eerste zoekresultaat wast ik aanklikte was dit nieuwsitem van Slashgear over de 2011 productiviteit video. Op het eerste gezicht dus niets bijzonders, aangezien ook andere sites hierover bericht hebben. Totdat ik onderaan doorklikte naar het nieuwsitem over de video ‘A Day Made Of Glass’ die het bedrijf Corning gemaakt heeft. En natuurlijk had het bedrijf het niet bij één video gelaten. Nee ze hadden er wel drie gemaakt. En vooral de derde is interessant omdat er dan ook enige uitleg over de tweede video gegeven wordt. Deze video’s staan hieronder

A Day Made of Glass… Made possible by Corning

A Day Made of Glass 2: Same Day. Expanded Corning Vision

A Day Made of Glass 2: Unpacked. The Story Behind Corning’s Vision

Conclusie

Vanzelfsprekend is een groot deel van de technologie die in de video’s te zien is nog verre toekomstmuziek, maar wie weet is een groot deel al over tien jaar werkelijkheid geworden. We zullen het zien. Ik hou het in ieder geval in de gaten en zal de leuke bevindingen natuurlijk met jullie delen.
Tot zover.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht

(verplicht)